Suplementacja aminokwasami i nie tylko

ono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fi

Dodane: 10-11-2016 07:13
Suplementacja aminokwasami i nie tylko

Kreatyna jako suplement

W latach 90. XX wieku kreatyna zyskała szczególny rozgłos jako naturalny sposób na zwiększenie wyników sportowych i budowanie beztłuszczowej masy ciała. Stwierdzono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fizycznej i typu włókien mięśniowych. W skutek tego zaczęto stosować kreatynę w charakterze dodatku do suplementów diety stosowanych przed treningiem10. Na rynku dostępne są różne formy kreatyny, m.in. cytrynian, jabłczan, ester etylowy, azotan, chlorowodorek, glukonian, ?-ketoglutaran i orotan

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreatyna


Odpowiedzialne przyjmowanie białek

Pełna dieta sportowa obejmuje dietę stosowaną przez sportowca na co dzień oraz dietę wprowadzaną bezpośrednio przed ważnymi zawodami. Często ogólna dieta sportowa stosowana przez sportowca łączona jest z przyjmowaniem produktów zawierających dużą ilość białek oraz stosowaniem preparatów białkowych.

Wszystko zależy od tego, jak dużej ilości białka potrzebuje konkretny sportowiec do tego, żeby mógł pozostawać w dobrej formie i zajmować wysokie pozycje w planowanych dla siebie zawodach. Powinien on umiejętnie łączyć stosowaną przez siebie dietę z planem ćwiczeniowym, a jednocześnie przyjmować preparaty białkowe w sposób odpowiedzialny zgodnie ze wskazaniami otrzymanymi przez swojego trenera lub dietetyka.


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood