Wybieramy sobie restaurację

Dodane: 19-01-2016 12:09
Wybieramy sobie restaurację Od czasu do czasu można zjeść coś poza własną kuchnią, bo przecież nie w samym domu się żyje. Jeśli się poszczęści to trafimy na restauracja gospoda rybnik, a jeżeli nie to należy poszukać gdzie indziej. Kwestia restauracji.

Warto spróbować... Wszystkiego!

Jeść każdy musi, ale to jak i co, to już kwestia indywidualnych preferencji. Może właśnie dlatego powstaje coraz więcej restauracji o zróżnicowanym menu- czasem wręcz egzotycznym. Chęć poznawania nowych smaków przez Polaków jest coraz większa.

Niektóre dania kuchni japońskiej są u nas bardzo lubiane- mowa oczywiście o sushi i ramen. Jednak to nie jedyne przysmaki z dalekiego wschodu, które przypadły Polakom do gustu. I bardzo dobrze! Życie powinno przecież jakoś smakować.


Restauracja to dobre jedzenie. Niestety nie zawsze

Jakość produktów w restauracjach czasami pozostawia wiele do życzenia. Mrożone produkty, długo przechowywane dania i ogólny brak świeżych składników to rzeczy, które mogą poskutkować upadkiem restauracji.

Oglądając na przykład Kuchenne Rewolucje, można śmiało powiedzieć, że w większości przypadków wystarczy tylko odświeżyć menu i skorzystać z wyższej jakości składników, aby jedzenie było smaczne. Na szczęście z Polskimi restauracjami nie jest tak źle, z reguły dania są dobre i robione na świeżo.


Czemu steki...

Steki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków. Cała problem ze stekami u nas tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu wieprzowina jest popularniejsza- oraz w często złym sposobie jego przyrządzania.

Steki to jednak wdzięczny i klasyczny sposób przygotowania i podawania mięsa. Największym problemem wydają się być stopnie wysmażenia, co stwarza wiele problemów początkującym kucharzom. Metod na sprawdzenie stopnia wysmażenia jest dużo i jedną z nich jest termometr do mięsa- zawsze skuteczny.

Jak podawać stek? Najlepiej z jakąś sałatką i talarkami, albo domowymi frytkami, a sam stek przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Prosty i pyszny zestaw, który moim zdaniem powinien znaleźć się w każdej restauracji.